Informacja MPWiK sp z o.o. w Rzeszowie o jakości wody wodociągowej
za III kwartał 2010r.
Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007r (Dz.U. Nr 61 poz.417).
Wskaźnik
|
Jednostka
|
Wartość średnia
|
Dopuszczalne zakresy wartości
|
Barwa
|
mg/l
|
0
|
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
|
Mętność
|
NTU
|
0,19
|
1
|
Odczyn
|
pH
|
7,37
|
6,5-9,5
|
Przewodność
|
µS/cm
|
535
|
2500
|
Amonowy jon
|
mg/l
|
<0,04
|
0,5
|
Azotany V
|
mg/l
|
7,0
|
50
|
Azotany III
|
mg/l
|
0,008
|
0,5
|
Chlorki
|
mg/l
|
12,9
|
250
|
Chrom
|
µg/l
|
<4
|
50
|
Glin
|
µg/l
|
<40
|
200
|
Kadm
|
µg/l
|
<0,3
|
5
|
Magnez
|
mg/l
|
18,0
|
125
|
Mangan
|
µg/l
|
<10
|
50
|
Miedź
|
mg/l
|
<0,02
|
2
|
Nikiel
|
µg/l
|
<6
|
20
|
Ołów
|
µg/l
|
<4
|
25
|
Siarczany
|
mg/l
|
55
|
250
|
Żelazo ogólne
|
µg/l
|
<10
|
200
|
Utlenialność z KMnO₄
|
mg/l
|
1,11
|
5
|
Chloroform
|
µg/l
|
<0,3
|
30
|
Suma THM
|
µg/l
|
1,39
|
100
|
Ogólny węgiel organiczny
|
mg/l
|
2,72
|
Bez nieprawidłowych zmian
|
Escherichia coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Enterokoki
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Bakterie grupy coli
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Clostridium perfingens (ze sporami)
|
jtk/100ml
|
0
|
0
|
Twardość ogólna
|
mg CaCO3/l
|
248
|
60-500
|
mval/l
|
4,96
|
mmol/l
|
2,48
|
0N-st.niem*
|
13,89
|
* inne oznaczenie to [dGH] lub [dHK] lub [0dH]
Skala opisowa twardości wody
Woda
|
Twardość ogólna
|
(mg CaCO3/dm3)
|
(mmol/dm3)
|
(mval/dm3)
|
(stopnie niemieckie)
|
Bardzo miękka
|
0-85
|
0-0,89
|
0-1,78
|
0-5
|
Miękka
|
85-170
|
0,89-1,78
|
1,78-3,57
|
5-10
|
Średnio twarda
|
170-340
|
1,78-3,57
|
3,57-7,13
|
10-20
|
Twarda
|
340-510
|
3,57-5,35
|
7,13-10,7
|
20-30
|
Bardzo twarda
|
>510
|
>5,35
|
>10,7
|
>30
|
0,19
|
7,37
|
535
|
<0,04
|
7,0
|
0,008
|
12,9
|
<4
|
<40
|
<0,3
|
18,0
|
<10
|
<0,02
|
<6
|
<4
|
55
|
<10
|
1,11
|
<0,3
|
1,39
|
2,72
|
0
|
0
|
0
|
0
|
248
|
4,96
|
2,48
|
13,89
|
|